Ali veste, da fižol vaše telo nahrani s minerali, vlakninami in beljakovinami, ki jih potrebujemo za zdravje?
Redno uživanje ima na naše telo zelo pozitiven vpliv. Lahko ga pripravimo na različne načine npr. v omakah, raznih solatah ali juhah. Velikokrat ga najdemo v brazilskih in mehiških jedeh, saj je ta veliko bolj dostopen kot meso.
Ima zelo visoko hranilno vrednost, presnova pa je zaradi njega počasnejša. To nam pomaga pri zaviranju lakote, kar pomeni, da pomaga tudi pri hujšanju. Za pripravo lahko uporabite drobna fižolova semena in z njim ustvarite nadvse okusne jedi. Dodate jim lahko še nekaj začimb, s katerimi bodo jedi še boljšega in bolj polnega okusa.
Fižol je pridelan tako, da upošteva vse stroge ekološke standarde, poleg tega pa ne vsebuje pesticidov. Če je svež, ga je priporočljivo dati namakati čez noč, saj ga boste tako lažje predvsem pa hitreje pripravili.
Ali veste, da je vrsta češnjevec, ki ga najdete v ponudbi avtohtona slovenska vrsta stročnice? Vsebuje pa kar 11% beljakovin. V Sloveniji ga večina ljudi najpogosteje uporablja za pripravljanje enolončnic, matevža, raznih juh in ostalih avtohtonih jedi. Nekateri pa mehko kuhan fižol dodajajo celo k raznim sladkim jedem, saj ta vsebuje veliko škroba, s te pa poveča gostljatost jedi.
Če želite svojemu telesu privoščiti obilico vlaknin, mineralov in vitaminov, na svoj jedilnik vključite fižol, ta pa bo vaše telo oskrbel z potrebnimi učinkovinami.
Iz suhih fižolovih zrn lahko skuhate tudi čaj. Ta nase veže sečno kislino in posledično znižuje sladkor v krvi. Zelo uporabna pa je tudi fižolova moka, ki jo uporabljamo za zmanjšanje nečistosti na koži, priporočljivo jo je uporabljati za masten tip kože, saj zmanjšuje lesk.
Na spletni strani lahko poleg bogate ponudbe najdete tudi nekaj zanimivih receptov, ki jih lahko uporabite pri pripravi jedi doma. Tako si lahko pripravite zdravo in okusno jed, polno zdravilnih učinkovin.