Iskanje recepta, ki bo osupnil in hkrati zagotovil veselje vseh, ki bodo v obroku uživali, je vedno svojevrsten izziv. Med posebne, predvsem pa več kot odlične plodove naše narave sodijo tudi šparglji. Tudi vam manjka ideja za jed iz njih? Danes za vas pridlagamo posebno jed – špargljeva rižota namreč osupne prav vse.
Šparglji in njihova zgodovina
Šarglji (lat. Asparagus officinalis) je zelnata rastlina, ki jo uvrščamo v družino lilijevk. Deli šparglja, ki jih uporabljamo v prehrani so v resnici vršički mladih pogajnkov, ki jih požene rastlina. Če jih takrat ne porežemo, zrastejo v velike rastline, ki na videz spominjajo na zeleno perje. V jeseni rastlina propade in zimske mesece prezimi pod zemljo. Šparglji rastejo po praktično vsem svetu, med glavni proizvajalkami rastline pa so: Kitajska, Peru, Nemičija ter Združene države Amerike. Za obstoj potrebujejo zmerno podnebje z mrzlimi zimami (temperature pod lediščem), saj rastline poganjke poženejo spomladi, k čemur jih spodbudi dvig zunanje temperature.
Načini priprave špargljev
Šparglje lahko pripravljate na različne načine – pečene, na žaru, kuhane, ocvrte, nam pa je posebej odlična špargljeva rižota. Ne glede na način priprave, je potrebno šparglje pred uporabo dobro oprati, nekateri pa se poslužujejo tudi njihovega lupljenja, čeprav to ni nujno potrebno.
Zakaj pripraviti špargljevo rižoto?
Priprava, ki jo špargljeva rižota zahteva, je povsem enostavna in primerna za pripravo tako za začetnike kot tiste bolj izkušene. Končni rezultat pa je vedno odličen. Ne le, da je rižota dobre teksture in okusa, šparglji so nosilci številnih hranilnih snovi. So namreč odličen vir vlaknin, vitamina C ter folne kisline. Slednja je pomembna za številne procee v našem telesu, še posebej pomembna pa je za pravilen razvoj ploda (predvsem živčnega sistema) v času nosečnosti. Prav tako so šparglji odličen vir vitamina K, ki je potreben za ustrezno strjevanje krvi ter zdravje naših kosti.